Reklama
 
Blog | Tomáš Zhoř

Tomáš Zhoř: Nežijeme v době Václava Havla

2  Minulost je minulost, to už bylo. Ale co bude?

Blíží se nám významné výročí, 30 let. Nebudu se tady rozepisovat 30 let od čeho. Kdo to neví, měl by se nad sebou asi zamyslet. Vážím si toho výročí, vážím si všech, kteří se nebáli a děkuju. Děkuju, že můžu říkat, co si myslím (zatím?), děkuju, že můžu cestovat, studovat, poznávat … Ale rozmohl se nám tady takový nešvar.

Tomáš Zhoř, zastupitel Brno-sever (ODS)

Poslední dobou kolem sebe vidím stále častěji, a především od odpůrců Andreje Babiše, jak se začínáme obracet k minulosti, utápět se v událostech, které se už staly, žít v nich a rozebírat, co to znamená pro dnešní dobu. Kolikrát někteří politici až vzývají staré časy, vyvolávají staré emoce a vytahují strašáky ze starých dob, jako by se do nich chtěli mermomocí vrátit a znovu zažít ten opojný pocit vítězství na náměstí, sounáležitosti a naděje, že bude konečně dobře. Taky je to lehčí, než se postavit současným výzvám, než dát jasnou vizi a směr v nejistém světě.

Kdy lidé začínají s nostalgií vzpomínat na staré časy? Buď je to, když odpočívají a nemají co na práci, nebo když se cítí ztracení v současnosti a nedokáží vzít budoucnost do svých rukou. Nemyslím si, že je na tom naše republika tak dobře, že může odpočívat a jen přemítat nad tím, co bylo.

Nežijeme v době Václava Havla, nežijeme díky bohu v době normalizace, nežijeme ani v časech Masaryka. Žijeme tady a teď. Máme dost aktuálních problémů, které je potřeba vyřešit.

Bydlení je úchylně drahý. Cesty, po kterých jezdíme, jsou pořád hrozný. Sledujeme nekončící zával byrokracie a stále narůstající počet úředníků, státu. Státu, který po nás pořád něco chce a místo toho, aby nám dával podporu a prostor, tak dělá opak. Dává prostor a podporu jen těm pár lidem, kteří jsou nahoře, kteří často rezignují na to, že můžou něco změnit.  A že je toho potřeba změnit!

Bydlení – zlevnit. Cesty – opravit a postavit. Stát – zjednodušit, nechat lidi dýchat. Školství – restartovat pro 22. století. To jsou cíle současnosti. A je jich samozřejmě mnohem víc. A my jich všech můžeme dosáhnout.

Tak se neutápějme v minulosti. Dívejme se hrdě před sebe a dojdeme tam, kam chceme. Nebojme se budoucnosti, bude skvělá! Jen každá cesta k úspěchu vede přes neúspěchy a slepé uličky. To naši republiku přece ale nezastaví. Je to výzva. Republika jsme my a budoucnost je v našich rukách!

#Rostemespolu

@tomaszhor

Reklama